Alleen in het JBZ: het Ketaminespreekuur bij verslaving en urologische klachten

Hoewel ketamine van oorsprong een sterk narcosemiddel is, wordt het tegenwoordig ook recreatief gebruikt. Helaas is ook deze drug niet zonder gevolgen en ligt verslaving al snel op de loer. Maar omdat ketamine ook blaas- en urinewegproblemen kan veroorzaken, heeft uroloog Wouter van der Sanden van het Jeroen Bosch Ziekenhuis het ‘Ketaminespreekuur’ in het leven geroepen. Een verslavingsdeskundige van Novadic-Kentron woont de gesprekken bij om de verslaving bij de horens te vatten en Van der Sanden hoopt patiënten met blaas- en urinewegklachten door ketamine te kunnen helpen. Dit meldt Omroep Brabant. 

De polikliniek voor ketaminegebruikers met urologische klachten is niet nieuw. Die zette Van der Sanden twee jaar geleden al op omdat hij steeds meer jongeren en jongvolwassenen zag met plaas- en urinewegproblemen. De uroloog kijkt dan ook enkel naar de fysieke klachten. Ketamine is de meest schadelijke drug voor de urinewegen, zo blijkt. “De afvalstoffen van ketamine sudderen in de blaas en zorgen voor een soort chemische ontsteking”, legt Van der Sanden uit. Met als gevolg dat er brandwonden ontstaan in de blaas. Ook plassen ketaminegebruikers hierdoor bloed, hebben ze veel pijn en kunnen ze ook seksproblemen hebben.

Stoma

Helaas helpt bij 25 procent van de patiënten de voorgeschreven medicatie niet, waarna geopereerd moet worden. Van der Sanden zegt zeker een of twee keer per week een patiënt te moeten opereren als gevolg van ketaminegebruik. Bij patiënten die niet meer gebruiken voert hij kleine laseroperaties op de blaas uit waar nog steeds zweren op zitten. Een tot twee keer per jaar komt de uroloog een patiënt tegen bij wie de klachten zo erg zijn, dat de blaas eruit gehaald moet worden. Deze patiënten krijgen een stoma.

Ketaminespreekuur vergoed

Omdat Van der Sanden inzag dat de lichamelijke klachten tegelijk behandeld moesten worden met de verslaving, zit sinds kort een verslavingsexpert van Novadic-Kentron bij het Ketaminespreekuur dat eens in de twee weken plaatsvindt en volledig vergoed wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De artsen doen vooral controles, maar ook intakes. Maandelijks zien ze ongeveer twintig nieuwe patiënten uit Nederland, en soms zelfs uit België. Preventiemedewerker Alex van Dongen en uroloog Van der Sanden vinden dat meer ziekenhuizen in Nederland een Ketaminespreekuur moeten openen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky