Meldpunt autonomie bevorderend beleid roept op tot delen van ervaringen

Met het meldpunt autonomie bevorderend beleid roept MIND patiënten en hun naasten op om hun ervaringen te delen met het ‘hoog-risicobeleid’ dat beter bekend staat als autonomie bevorderend beleid. Bij MIND zijn er namelijk grote zorgen over de toepassing hiervan. Dit meldt de organisatie. 

Volgens MIND leidt het beleid bij onder meer het Centrum Intensieve Behandeling (CIB) van Parnassia tot schadelijke omgang met patiënten en hun naasten. Volgens diverse patiënten die het Algemeen Dagblad en Trouw spraken worden ze regelmatig en langdurig in een isoleercel gestopt. “Een omgang die niet bijdraagt aan herstel”, aldus MIND.

Meldpunt autonomie bevorderend beleid

De organisatie wil een beter beeld krijgen van de omvang, locaties en impact van het beleid bij ggz-instellingen. Daarom is dit meldpunt geopend. MIND benadrukt dat iedereen anoniem melding kan doen via een vragenlijst. De informatie wordt gebruikt in gesprekken met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGK0, het Centrum Intensieve Behandeling (CIB) van Parnassia en mogelijke andere ggz-instellingen die werken met het zogenoemde hoog-risicobeleid.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky