33-jarige man stierf week na innemen Middel X

Het duurde een week voordat een 33-jarige man overleed aan de gevolgen van het innemen van het zelfmoordmiddel Middel X. Hij belandde erdoor in het ziekenhuis en wist zijn familie te melden dat hij omstreden middel had geslikt. Niet veel later kreeg hij een dodelijk hartinfarct. Verstrekker van de poeder zou de 77-jarige Tom de M. uit Castricum zijn geweest, die dinsdag een celstraf van 2 jaar tegen zich hoorde eisen. Dit meldt Omroep Brabant. 

De overleden man had volgens zijn moeder depressieve episodes. Hij leek weer aan de betere hand te zijn, met een nieuwe baan waar hij zin in zou hebben gehad. Des te groter de schrik voor zijn familie toen bleek dat hij bewust Middel X had ingenomen.

Meerdere zelfdodingen met Middel X van De M.

Volgens het OM verstrekte De M. niet alleen de poeder aan deze jongeman, maar zijn een man uit Berkel-Enschot, een man uit Breda en vier anderen ook door zijn verkooppraktijken gestorven. De M. blijft erbij dat Middel X humaan is en minder verwoestende effecten heeft op nabestaanden dan bijvoorbeeld voor de trein springen. Tegelijkertijd verdiende de 77-jarige flink aan de verkoop van de zelfdodingspoeder. Volgens justitie heeft hij zijn zakken met tienduizenden euro’s kunnen vullen. Hulp bij zelfdoding is strafbaar, maar bepaalde groepen in de samenleving denken hier anders over. De officier van justitie denkt echter niet dat dit een discussie is die in de rechtszaal opgelost moet worden.

Op 9 juli krijgt De M. te horen of hij inderdaad de cel in moet en 15.000 euro winst moet terugbetalen.

Lees ook: Middel X: wat doet het en waarom is het zo omstreden?

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky