Personeel rolt met ogen als weer een patiënt op SEH belandt na suïcidepoging
Opzettelijk toegebracht letsel; iets wat ziekenhuispersoneel op de spoedeisende hulp (SEH) duizenden keren per jaar tegenkomen. In ongeveer 75 procent van de gevallen heeft een patiënt een poging tot suïcide gedaan. Medisch personeel heeft moeite met zelfmoordpogingen, zegt David Baden van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen. Artsen en verpleegkundigen rollen met hun ogen of vragen een patiënt waarom ze er weer zijn. Sterker nog, zo heeft een ziekenhuismedewerker ooit eens tegen een patiënt gezegd dat die “gewoon een keertje goed moest hardlopen”. Dit meldt NOS.
Ook psychiater Kinke Lommerse van het Haaglanden Medisch Centrum ziet dit gedrag onder ziekenhuispersoneel. Medewerkers veroordelen patiënten net een zelfmoordpoging en bejegenen hen niet neutraal of zelfs negatief. “Mensen zeggen dat het ingewikkeld is en dat ze het gesprek liever uit de weg gaan”, aldus Lommerse. In het HMC kunnen zorgverleners daarom worden bijgeschoold en kan SEH-personeel patiënten aanmelden bij Sumona, een zelfmoordpreventie-organisatie dat naast het ziekenhuis gelegen is.
Aantal suïcidepogingen in Den Haag neemt af
Sumona heeft als doel om te voorkomen dat mensen nog eens hun leven proberen te beëindigen. Deze groep mensen is vaak niet bekend bij de geestelijke gezondheidszorg (ggz) of andere zorgsector. De organisatie heeft al 2.500 mensen hulp geboden en inmiddels daalt het aantal mensen dat een nieuwe suïcidepoging doet in Den Haag tot onder het landelijke gemiddelde.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky