Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is enthousiast over de behaalde resultaten met een pilot om mensen met verward gedrag op te vangen op de Spoedeisende Hulp (SEH). Rijnstate heeft in drie maanden tijd maar liefst 142 mensen opgevangen op de SEH die overlast veroorzaakten. Het voordeel van opvang in het ziekenhuis is dat zij niet alleen psychisch onderzocht worden, maar ook lichamelijk. Hierdoor kunnen ook verwondingen of klachten opgemerkt worden. Dit meldt Volkskrant.
Rijnstate heeft de hoop dat ook andere grote ziekenhuizen hun voorbeeld willen volgen. Niet iedere regio heeft een psycholance om de verwarde mensen te helpen en dan is het ziekenhuis een goede opvangplek. Deze speciaal uitgeruste ambulance brengt een verwarde persoon naar de crisisdienst van de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Ook worden verwarde personen wel eens ondergebracht in een politiecel. Het grote voordeel van opvang in het ziekenhuis, is volgens Rijnstate de mogelijkheid om ook lichamelijk onderzoek te verrichten.
Zicht op andere verwoningen
Onder de groep mensen die tijdens de pilot zijn opgevangen, ging het bijvoorbeeld om snijwonden, een delier (ernstige verwardheid door bijvoorbeeld een infectie) of leverontstekingen “die mogelijk niet aan het licht waren gekomen” als die persoon buiten het ziekenhuis waren opgevangen. Vanuit de SEH zijn 20 procent van de mensen tijdelijk opgenomen en sommigen zijn doorverwezen naar de afdeling psychiatrie. Ongeveer 80 procent kon na hun bezoek aan de SEH weer terugkeren naar huis. Momenteel is het ziekenhuis aan het onderhandelen met zorgverzekeraars om de pilot te kunnen voortzetten.
Door: Redactie Nationale Zorggids