Normal_hart_gezondheid

Het risico om op latere leeftijd hart- en vaatziekten te krijgen, is hoger wanneer mensen in hun jeugd te maken hebben gehad met een trauma. Dit blijkt uit een artikel van de Heart Association in Amerika, dat meta-analyse uitvoerde op bestaand wetenschappelijk onderzoek. Bij trauma’s kan het onder meer gaan om seksueel of lichamelijk misbruik, pesten, armoede of verwaarlozing. Dit meldt NU.nl.

Volgens de Amerikaanse hartstichting krijgen volwassenen met zo’n trauma uit hun jeugd vaker hartaanvallen, beroertes, kransslagaderaandoeningen en andere hart- en vaatziekten dan volwassenen zonder jeugdtrauma’s. Vermoedelijk komt dit door de manier waarop het lichaam omgaat met de toegenomen stress door het trauma, de mentale gezondheid en het gedrag van die persoon.

Een jeugdtrauma zou kunnen leiden tot een ongezonde reactie op stress, bijvoorbeeld door te roken of te veel te eten. Beide factoren kunnen invloed hebben op de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Bovendien zijn trauma’s regelmatig de oorzaak van depressie, gedragsstoornissen en angsten. Deze kunnen ook leiden tot gedragsstoornissen, die weer hart- en vaat- en stofwisselingsziekten als gevolg kunnen hebben.

Volgens de onderzoekers is verder onderzoek nodig om te ontdekken waarom mensen met een jeugdtrauma een hoger risico lopen op hart- en vaatziekten. Niet iedereen met een jeugdtrauma heeft namelijk te maken met problemen met het hart of de vaten. Biologische, sociale en culturele factoren hebben mogelijk invloed op het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.

Door: Redactie Nationale Zorggids