AED-dekking in Nederland op zeer hoog niveau; maar groei stagneert

Voor 88 procent van alle adressen in Nederland is er binnen 500 meter een AED beschikbaar. Dit houdt in dat 8,1 miljoen adressen hier op korte afstand 24/7 toegang toe hebben. De AED-dekking is volgens de Hartstichting op zeer hoog niveau, want bijna 16 miljoen mensen wonen nu in een gebied waar een hartdefibrillator in de buurt is. Dit meldt de Hartstichting.

Toch kan en moet het volgens de organisatie en HartslagNu beter. Want nog niet alle huishoudens hebben een AED op 500 meter afstand van hun huis en de groei stagneert. Vooral in grote steden en bepaalde gemeenten is er nog onvoldoende beschikbaarheid van AED’s. Het kan zijn dat er voldoende AED’s hangen, maar dat deze niet aangemeld zijn bij HartslagNu of dat er niet genoeg burgerhulpverleners in de buurt zijn. Zij krijgen namelijk de melding binnen dat iemand in de buurt reanimatie nodig heeft en halen de dichtstbijzijnde AED op waar deze in het oproepsysteem is vastgelegd.

Provinciale verschillen

Utrecht, Noord-Brabant en Zuid-Holland hebben een AED-dekking van boven de 90 procent. De rest van de provincies heeft een dekking van 80 procent of meer, behalve Friesland waar de AED-dekking op 79 procent staat. Doordat er op de meeste plekken in het land AED’s en burgerhulpverleners zijn die binnen 6 minuten met een reanimatie kunnen starten, zijn de overlevingskansen van mensen na een hartstilstand toegenomen met 16 procent.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky