Veghels bedrijf voor medisch toerisme verkoopt Saxenda online

Een Veghels bedrijf dat medisch toerisme naar Turkije organiseert, biedt online het afslankmiddel Saxenda aan. Zonder begeleiding van een arts kan gebruik van het medicijn met de werkzame stof liraglutide gevaarlijke bijwerkingen hebben. Het is dus ook niet toegestaan om dit middel via social media te verkopen. Het bedrijf schakelt BN’ers als Tisjeboijay, Roy Donders en Louisa Jansen in om reclame voor hen te maken. Dit meldt Omroep Brabant. 

Op het eigen Instgramaccount van Health & Beauty Travel uit Veghel stond onlangs een story gericht aan mensen die snel willen afvallen. Omroep Brabant ontdekte de reclame en zocht contact met het bedrijf. Deze ontkende de illegale verkoop. De omroep ging daarna over op een anoniem account die wel een doosje Saxenda wilde kopen. Deze was voor 275 euro af te halen in Eindhoven of Veghel.

Ernstige bijwerkingen

Saxenda vermindert het hongergevoel, waardoor je afval. Alleen artsen mogen dit middel voorschrijven aan mensen met een BMI van boven de dertig. Stoppen mag ook niet zonder begeleiding en zwangeren mogen het middel niet gebruiken vanwege de gevaren voor het ongeboren kind. Saxenda kan leiden tot een alvleesklierontsteking, problemen met de schildklier of hoofdpijn. Illegaal gebruik kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s, met name omdat niet is gecontroleerd of het middel vervalst, verontreinigd of verkeerd gedoseerd is. Health & Beauty Travel vertelt potentiële kopers hier niets over.

Websites offline

In 2022 werden tien websites die afslankmiddelen illegaal verkocht offline gehaald. Dit jaar zijn al minimaal 20 websites uit de ether gehaald vanwege deze activiteiten. Honderden advertenties op Marktplaats zijn inmiddels verwijderd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky