Verouderingsproces versnelt op 44- en 60-jarige leeftijd

Het verouderingsproces gaat plots een stuk sneller op 44- en 60-jarige leeftijd. Dit blijkt uit onderzoek van de Stanford Universiteit. Het grootste deel van ons leven veranderen de moleculen en microben in ons lichaam op een geleidelijke manier. Er zijn twee momenten in ons leven waarop dat proces versnelt. Dit meldt de Telegraaf. 

Volgens de onderzoekers gaat het om “echt dramatische veranderingen”. Mensen van midden veertig en begin zestig ondergaan drastische veranderingen en daarbij doelen de Amerikanen niet op de (peri)menopauze bij vrouwen. Zo hebben mensen middenveertigers te maken met veranderingen omtrent hart- en vaatziekten en metabolisatie van cafeïne, alcohol en lipiden. Beginzestigers hebben te maken met veranderingen rondom het koolhydraatmetabolisme en de nierfunctie. Op beide momenten vindt er huid- en spierveroudering plaats.

Leefstijl

Mogelijk hebben sommige veranderingen in het proces te maken met een bepaalde levensstijl of gedragsfactoren en niet met biologische factoren. Zo kunnen mensen van midden veertig bijvoorbeeld meer gaan drinken vanwege stress, waardoor er problemen ontstaan met het alcoholmetabolisme.

Maar wat de oorzaken precies zijn, weten de onderzoekers nog niet. Vervolgonderzoek moet dit uitwijzen. Hoe dan ook vinden ze dat mensen altijd aandacht moeten hebben voor hun gezondheid, vooral als ze de 40- of 60-jarige leeftijd hebben bereikt. In beide periodes van het verouderingsproces zouden mensen bijvoorbeeld meer kunnen bewegen en op je veertigste bijvoorbeeld minder alcohol te drinken. Professor Michael Snyder is ervan overtuigd dat leefstijlaanpassingen nodig zijn terwijl mensen nog in goede gezondheid verkeren. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky