Subsidie voor onderzoek naar cardiovasculair risicomanagement na zwangerschap

ZonMw stelt een subsidie van 80.000 euro beschikbaar voor onderzoek naar cardiovasculair risicomanagement (CVRM) ter preventie van hart- en vaatziekten na de zwangerschap. Projectleiders Hedwig Vos en Annelieke Petrus van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben als doel om het reguliere CVRM-programma aan te passen voor vrouwen na een hoge bloeddruk of suikerziekte tijdens de zwangerschap, en dit programma te implementeren en evalueren in de huisartsenpraktijk. Dit meldt het LUMC.

Vrouwen met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en/of zwangerschapsdiabetes hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten later in het leven. Dit is te voorkomen als ze hun gezondheid na de zwangerschap verbeteren, onder meer met behulp van cardiovasculair risicomanagement (CVRM). CVRM bestaat uit onder regelmatig controle, begeleiding en eventuele behandeling van cardiovasculaire risicofactoren. Het programma is niet altijd beschikbaar in de huisartsenpraktijk voor vrouwen die tijdens de zwangerschap kampten met hypertensie of suikerziekte.  Ook is het lastig om deze vrouwen te bereiken omdat ze zich vaak in het spitsuur van hun leven bevinden met kinderen, werk en andere taken.

Regulier CVRM-programma aanpassen

Daarom is het belangrijk om het reguliere CVRM-programma aan te passen voor vrouwen die na hier na de zwangerschap gebruik van willen maken. Vervolgens zou dit programma geïmplementeerde en geëvalueerd moeten worden in de huisartsenpraktijk. Er is specifiek aandacht voor vrouwen met een lage sociaaleconomische of migratieachtergrond.

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Public Health en Eerstelijns Geneeskunde van het LUMC en op soortgelijke afdeling van de overige zes umc’s in samenwerking met Stichting Vrouwenhart en HELLP Stichting.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky