Raadsleden Bloemendaal over weigeren hospice: ‘Schaamteloos en asociaal’

Een groep bewoners van een van de meest rijkste wijken van Bloemendeel heeft zich onlangs met succes verzet tegen de komst van een hospice in de villa van de overleden vastgoedmagnaat Theo Eichholtz. Gemeenteraadsleden en andere omwonenden spreken van een schande en noemen het verzet schaamteloos. Dit meldt de Telegraaf.

De meeste Bloemendalers hebben geen problemen met de komst van het hospice in het landhuis, waar Hospice Haarlem 20 jaar gratis gebruik van zou mogen maken. De villa heeft een eigen oprijlaan, zodat bezoekers hun auto daar overlastvrij kunnen parkeren. Een kleine groep bewoners heeft de komst met succes aangevochten bij de gemeente, waardoor deze afziet van een hospice in het miljonairsdorp. Ze vreesden voor brandende bedlampjes, parkeerdrukte en waren bang dat lijkwagens door hun straat zouden rijden. Een andere klacht was dat kinderen ernstig zieke mensen onder ogen zouden komen. Hoewel er nog gesprekken over gaande zijn, staat de villa voor 5,8 miljoen euro te koop.

Miljonairs hebben het voor het zeggen

Gemeenteraadslid Gerard Metselaar stelt dat de miljonairs van Bloemendaal het voor het zeggen hebben. Als ze iets niet willen, komt er een dure advocaat en gaat het procederen net zo lang door tot ze hebben wat zíj willen. Verschrikkelijk, noemt hij het. Collega-raadslid Herbert Faber van GroenLinks vindt de gang van zaken schaamteloos, asociaal en harteloos. “De lui die dit willens en wetens tegenhouden kan ik niet anders dan gespuis noemen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky