Nieuwe financiële klap dreigt voor huisartsenketen Co-Med

 Een nieuwe financiële klap dreigt voor de commerciële huisartsenketen Co-Med. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd eist dat de aangesloten praktijken goed bereikbaar zijn en dat de spoedzorg geregeld is, anders moet de keten dwangsommen betalen die kunnen oplopen tot 750.000 euro.

De inspectie heeft de last onder dwangsom op 18 juni opgelegd. Volgens de IGJ kan dit door "bestaande regelgeving" nu pas openbaar worden gemaakt.

Een paar dagen na het besluit van de inspectie sloot Co-Med alle praktijken. Bovendien hebben de zorgverzekeraars de overeenkomsten met de keten beëindigd. De inspectie zegt nog uit te zoeken wat dit betekent voor de dwangsommen.

Aanwijzing

Volgens de IGJ voldoet Co-Med niet aan de regel dat patiënten binnen 30 seconden iemand aan de lijn moeten krijgen die medisch deskundig is. Ook heeft Co-Med niet geregeld dat een huisarts binnen een kwartier bij een patiënt in nood kan zijn.

Het is niet de eerste keer dat de inspectie ingrijpt bij Co-Med. De IGJ gaf de keten vorig jaar een zogenoemde aanwijzing, een opdracht dat de praktijken binnen een week beter bereikbaar moesten zijn voor mensen in nood. Dit werd echter teruggedraaid door de voorzieningenrechter. Sinds februari geldt de opdracht alsnog.

Door: ANP