Stel dat voor beide ouders mantelzorgwoning heeft mag beide woningen houden

Goed nieuws voor het stel in de Utrechtse Heuvelrug dat werd gedwongen om een van de twee mantelzorgwoningen op te geven: dat hoeft niet. De gemeente dreigde met een boete van 6.000 euro per week als Wim Verheul de twee woningen op zijn perceel bewoonbaar zou houden. Dit leverde een duivels dilemma op, want wie zou er dan weg moeten? Verheuls schoonouders of zijn eigen hoogbejaarde moeder? Die keuze hoeft nu gelukkig niet gemaakt te worden. Dit meldt RTL.

Het is volgens het bestemmingsplan niet toegestaan om twee mantelzorgwoningen op één perceel te hebben. Dat weet Verheul ook en daarom koos hij niet voor twee losse woningen, maar voor een losse woning en een aanbouw. Een toezichthouder van de gemeente vond toch dat er sprake was van twee zorgwoningen en kreeg hij een last onder dwangsom opgelegd.

Alles zelf betaald

Dit tot grote verbazing van Verheul. “We doen niets illegaals, volgens mij. We nemen de maatschappij een hoop zorg uit handen.” Ze krijgen hier ook geen subsidies of toeslagen voor en betalen alles zelf. De brief met dwangsom kregen ze ook zonder gesprek overhandigd. Pas afgelopen donderdag vond deze op het gemeentehuis plaats. De burgemeester van Utrechtse Heuvelrug heeft toen toegezegd naar een maatwerkoplossing te willen zoeken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky