Zorgverzekeraars via snelle toets akkoord met transformatie kortdurend verblijf

Zilveren Kruis en VGZ hebben akkoord gegeven op het transformatieplan ‘Toekomstvisie kortdurend verblijf regio Utrecht’. Dit plan is afkomstig van zes grote vvt-aanbieders, drie ziekenhuizen en drie huisartsenorganisaties in de regio Utrecht. Het akkoord volgt op een snelle toets door de zorgverzekeraars. Dit meldt Skipr.

De organisatie zetten in op intensieve samenwerking op inhoud en organisatie. Alleen dan kan de keten van geriatrische revalidatiezorg en eerstelijnsverblijf toekomst bestendig ingericht worden, zeggen ZorgSpectrum, Warande, Silverein, QuaRijn, Careyn, AxionContinu, UMC Utrecht, St. Antonius, Diakonessenhuis, RegiozorgNU, Unicum en HUS/Sterkz.org.

Thuis revalideren

Hun transformatieplan moet ervoor zorgen dat kwetsbare ouderen zo snel mogelijk naar huis kunnen om te revalideren, met als doel om in 2017 iedereen die moet revalideren dat zo veel mogelijk thuis te laten doen. Hierbij wordt rekening gehouden met de persoonlijke situatie van de patient en diens medische achtergrond. Ook moet de ligduur in ziekenhuizen omlaag en moet de doorstroming vanuit de hospitalen verbeteren. Dit kan door beter en actueler inzicht te krijgen in de beddencapaciteit, afstemming op de planning operatiekamers en optimalisatie van triage en coordinatie op regionaal en centraal niveau.

Het plan wordt deze maand geschreven en als deze ook officieel wordt goedgekeurd, stellen de zorgverzekeraars transformatiegelden vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) beschikbaar.

Lees ook: Vvt-aanbieders Amsterdam bereiken budgetplafond en stellen patiëntenstop in