Amsterdam stelt 15,1 miljoen euro extra beschikbaar voor ouderenzorg

Amsterdam telt op dit moment 127.00 65-plussers. De verwachting is dat dit aantal in 2050 is opgelopen tot 190.000. Omdat de gemeente het belangrijk vindt dat bewoners prettig en gezond oud worden, trekt deze tot en met 2026 15,1 miljoen euro extra uit voor de ouderenzorg en wordt er geïnvesteerd in mantelzorgondersteuning, de dementievriendelijke stad, vitaliteit van ouderen en zorgzame buurten. Dit jaar gaat er 1,7 miljoen euro naar de ouderenzorg. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 

De gemeente richt zich met het extra budget op wat mensen zelf kunnen doen voor een vitale oude dag en welke ondersteuning ze daarbij nodig hebben, prettig wonen in een zorgzame en inclusieve woon- en leefomgeving en samenwerking met zorg- en welzijnsorganisaties.

Extra geld

Dit jaar gaat er 1,7 miljoen euro naar de ouderenzorg en voor de jaren erna is ook geld beschikbaar. De 15,1 miljoen euro wordt tot en met 2026 extra beschikbaar gesteld zodat de toenemend vergrijzende bevolking gezond en prettig oud kan worden in Amsterdam.

Grote gezondheidsverschillen

“Het is mooi dat Amsterdammers steeds ouder worden. Maar er zijn grote gezondheidsverschillen, de eenzaamheid onder ouderen is hoog en te veel ouderen wonen in woningen die niet geschikt zijn voor hen. Ik vind het ontzettend schrijnend dat er in onze stad ouderen zijn die niet op een prettige, veilige en waardige manier oud worden. Met het plan Ouderen in Amsterdam gaan we hier nu actief wat aan doen”, aldus zorgwethouder Alexander Scholtes.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky