Zorgverzekeraars moeten nog veel patiënten Co-Med aan nieuwe huisarts helpen

Zorgverzekeraar CZ laat weten dat ongeveer 66 procent van de voormalig patiënten van  Co-Med, een maand na het faillissement van de huisartsenketen nog geen nieuwe vaste huisarts heeft. Voor ongeveer 15.000 mensen is wel een permanente vervanger geregeld. Dit meldt NU.nl. 

Hoeveel patiënten er precies bij de dertien praktijken van Co-Med stonden ingeschreven was eerder niet bekend, maar het zijn er ongeveer 45.500. Zorgverzekeraars hielden rekening met een halve ton, het patiëntenbestand valt dus mee. Er is een nieuwe huisarts gevonden voor mensen van de Co-Med-praktijken in Breezand en Eindhoven waar nieuwe praktijken worden geopend. In Den Haag en Breda kunnen ze terecht bij bestaande praktijken. Bijna 15.000 mensen zijn hierdoor onder de pannen, maar de rest heeft nog geen permanente vervanger.

Tijdelijke oplossing

Patiënten die nog geen vaste huisarts hebben, kunnen vooralsnog voor hulp terecht bij online huisarts Arene. De zorgverzekeraars blijven actief op zoek naar een permanente oplossing voor deze grote groep patiënten. Ook laat CZ weten dat ze dagelijks contact hebben met de curatoren en is de hoop dat zorgmedewerkers en praktijkruimtes door het faillissement van Co-Med beschikbaar worden voor anderen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky