Huisarts zet stagiaire terecht op non-actief, maar betaalt te weinig loon uit

Een stagiaire van een huisartsenpraktijk is op non-actief gezet nadat ze tweemaal een gezonde behandelaar-patiëntrelatie zou hebben overschreden. De praktijk blijft haar loon uitbetalen, maar betaalt haar slechts voor een driedaagse werkweek en niet voor de afgesproken vierdaagse week. Dit stelt de Physician Assistant-student. Ook is zij van mening dat de praktijk haar heeft gediscrimineerd door geen rekening te houden met haar ADHD-diagnose. Zij stapt naar de rechter, maar die geeft haar bijna alle punten ongelijk. Wel heeft ze recht op het afgesproken salaris. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De vrouw liep stage bij huisartsenpraktijk Laila in Den Haag maar beging in juni 2023 een fout toen ze een patiënt oorbellen cadeau beloofde als zij therapietrouw zou blijven. Hiermee zou ze een gezonde relatie tussen patiënt en behandelaar op het spel hebben gezet. Eerdere stageadressen zouden soortgelijke situaties hebben meegemaakt, weet haar stagebegeleider van de praktijk. Haar hogeschool liet de huisartsen ook weten dat de student haar grenzen niet goed kan bewaken en daardoor bij een vorige stageplek en bij werkplekken is weggestuurd.

Juridisch vertegenwoordiger

In februari 2024 gaat het weer mis, wanneer ze uit naam van de praktijk de rechtbank informeert over dezelfde patiënte waarbij sprake zou zijn van financiële verwaarlozing. Zij zou onder bewindvoering geplaatst moeten worden, betoogt de stagiaire uit naam van Laila, terwijl de praktijk daar zelf niet van op de hoogte is. Artsen mogen niet de juridisch vertegenwoordig van een patiënt zijn, laat staan een stagiair.

Non-actief

Daarop besluit haar stageadres dat de student geen patiënten meer mag behandelen. Voor de resterende duur van haar contract mag ze de werkopdracht voor haar opleiding tot PA afronden. Maar daarna loopt de situatie uit de hand en voelt Huisartsenpraktijk Laila zich genoodzaakt de student op non-actief te stellen. Ze is ook niet meer welkom op de werkvloer, maar zal haar loon wel uitbetaald krijgen tot het einde van haar dienstverband in maart 2025.

Besluit rechter

De studenten is van mening dat ze handelde vanuit goed hulpverlenerschap en vecht het besluit van de praktijk daarom aan. Ook is ze van mening dat de praktijk onvoldoende rekening heeft gehouden met haar ADHD en krijgt ze voor een driedaagse werkweek loon uitbetaald. Ze heeft recht op uitbetaling voor vier dagen per week. De rechtbank geeft haar op geen enkel vlak gelijk, behalve de loonuitbetaling. Daarom heeft ze met terugwerkende kracht recht op geld voor een vierdaagse werkweek.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky