Instanties al jaren gewaarschuwd over Co-Med, maar niemand greep in
18 oktober 2024 om 08:00
2 minuten lezen

Instanties al jaren gewaarschuwd over Co-Med, maar niemand greep in

Patiënten, ex-personeelsleden, medisch specialisten en huisartsen trokken jarenlang bij instanties aan de bel over de schrijnende situatie van huisartsenketen Co-Med, maar niemand greep in. Toezichthouders niet, inspecties niet, opsporingsinstanties niet en ook zorgverzekeraars niet. Zij kregen meldingen over slechte zorg, zorgfraude, wanbestuur, zelfverrijking en meer. Dit meldt NRC.

Co-Med ging niet failliet door toedoen van toezichthouders, maar door eigen personeel dat de situatie zat was. Na aandringen van een manager van Co-Med bij CZ, zetten zorgverzekeraars in juni hun betalingen stop, schrapten ze hun contracten met de keten en gingen huisartsenpraktijken op slot. Al snel volgde een officieel faillissement. Bijna 40.000 patiënten hadden plotseling geen vaste huisarts meer.

Honderdduizenden euro’s aan noodgeld

Hoewel er bij zorgverzekeraars al langer bekend was dat het niet vlekkeloos verliep bij Co-Med, kreeg de organisatie in 2023 nog 250.000 euro aan innovatiegelden van VGZ. Ook stelde VGZ samen met CZ nog honderdduizenden euro’s aan noodgeld beschikbaar. Het zou voor hen namelijk schadelijker zijn als Co-Med zou ophouden te bestaan, dan wanneer de problemen keihard aangepakt zouden worden. Daarom wilde CZ ook niet dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) te hard zou ingrijpen.

Instanties kwamen pas in 2023 in actie

In 2021 stapte een klokkenluider al naar de NZa vanwege vermoedelijke zorgfraude. De Nederlandse Arbeidsinspectie zou dit opsporen, dus daar moest de klokkenluider zich melden. Ook de FIOD werd over de vermeende fraude geïnformeerd, ditmaal door een oud-werknemer. Dit gebeurde in augustus 2022. Hoewel instanties hier dus al jaren van op de hoogte waren én wisten dat Co-Med al vanaf 2020 geldproblemen had vanwege onvoldoende kapitaalinjecties in het bedrijf, kwam de echte kritiek pas in 2023. Toen begonnen de IGJ en NZa vragen te stellen. Over waar het geld van zorgverzekeraars heen ging en gerommeld met contracten om goedkeuring te krijgen voor overnames. Hierover publiceerde de zorgautoriteit deze week een bericht.

Privéuitgaven met bedrijfskaart

Ook de interne uitgaven waren niet mals. Zo kregen artsen 25.000 euro als ze bij Co-Med zouden blijven en bestelden de directeuren voor honderden euro’s aan wijn, wat door de huisartsenketen werd gedeclareerd. Op oudjaarsavond 2023 gaf directeur Guy Vroemen nog bijna 2.000 euro uit met zijn bedrijfskaart, terwijl veel inhuurkrachten al niet meer betaald werden vanwege een tekort aan budget. En dan is er nog het gebrek aan betaling van loonbelasting voor personeel in vaste dienst. Co-Med is daardoor miljoenen verschuldigd aan de Belastingdienst. Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) krijgt bijna 3 ton van de organisatie voor het afdragen van te weinig pensioengelden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Mensen kunnen tijdens kerst al last krijgen van hooikoorts

    Gisteren om 13:09
    • Ziekenhuizen

    3FM Serious Request haalt al meer dan 6 miljoen euro op voor Metakids

    Gisteren om 08:39