Curator doet aangifte tegen frauderende eigenaren Salutem Zorg

Een man en vrouw die zichzelf verrijkten met flinke managementvergoedingen uit hun zorgbedrijf, worden privé aansprakelijk gesteld voor het faillissementstekort én moeten zich mogelijk ook verantwoorden in de rechtbank. Volgens de curator heeft het echtpaar strafbare feiten gepleegd. Hij doet aangifte van fraude rondom het faillissement van Salutem Zorg in Enschede, dat zich bezighield met dagbesteding voor ouderen en huishoudelijke hulp. Dit meldt RTV Oost. 

Salutem Zorg is in 2016 opgericht en ging in mei van dit jaar failliet. Toen de cijfers al aantoonden dat het bedrijf op een bankroet afstevende, verrijkte het van oorsprong uit Syrië afkomstig echtpaar zich nog met 130.000 euro aan managementvergoeding. Tot een maand voor het faillissement werden er nog aanzienlijke betalingen overgemaakt naar hun eigen bankrekening. Ze hadden het geld kunnen gebruiken om schuldeisers af te betalen, maar deden dit niet, aldus de curator.

Kritisch inspectierapport

Het bedrijf boekte ondanks zijn kleinschaligheid ieder jaar honderdduizenden euro’s omzet. In 2019 wist Salutem Zorg zelfs een winst van een half miljoen te behalen. Na een kritisch rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ging het bergafwaarts. Het vertrouwen in de instelling die soms maar één medewerker om 22 cliënten zette weg. Personeel beschikte niet altijd over de juiste papieren en er was vaak geen achtervang.

Gebouw op instorten

Ook was de locatie van de instelling ondermaats: de ruimte was beschimmeld en omdat er  geen gasleiding was kon de verwarming niet aan. Volgens de brandweer stond het gebouw op instorten. Menzis beëindigde de samenwerking, maar als tijdelijke redder in nood wist Salutem Zorg een gecontracteerde samenwerking aan te gaan met OZJT/Samen14.

Omdat de directeur in 2015 was veroordeeld wegens overtreding van de Opiumwet, was zijn vrouw bestuurder van de zorgorganisatie. In de praktijk was hij degene die de boel regelde en hield zij zich bezig met het verzorgen van eten. Faillissement volgde toen de gemeente Enschede ook de samenwerking opzegde.

Bestuursverbod

De curator doet naar aanleiding van zijn eigen onderzoek aangifte tegen het stel. Wat de vervolgstappen van het Openbaar Ministerie (OM) zijn, is nog niet bekend. De civiele procedure waarin het echtpaar privé aansprakelijk wordt gesteld voor de financiële schade in het faillissement, wordt binnenkort opgestart. Hierbinnen zal de curator ook een bestuursverbod van vijf jaar eisen, wat hen verbiedt om een nieuw bedrijf op te starten. “Het echtpaar is niet geschikt om te ondernemen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky