Drie cardiologen van het in 2013 failliet verklaarde Ruwaard van Putten-ziekenhuis kloppen bij de Nederlandse Staat aan voor geld. In 2012 werden de artsen geschorst wegens vermeende misstanden op de afdeling cardiologie. De schorsing was eerst van tijdelijke aard, maar werd vervolgens door ex-minister Schippers van Volksgezondheid voor onbepaalde tijd verlengd. Toen het ziekenhuis failliet ging, werd ook de schorsing opgeheven. Dat meldt RTV Rijnmond.
Als het aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (destijds Inspectie voor de Gezondheidszorg) lag, voerden de cardiologen hun werk nooit meer uit. Op hun afdeling leken namelijk meer mensen dan gemiddeld te overlijden. Het tuchtcollege voor de gezondheidszorg wees het verzoek van de inspectie af. Later bleken de sterftecijfers op de afdeling cardiologie in het Ruwaard van Putten helemaal niet hoger te liggen dan elders in het land.
In 2015 vochten de cardiologen hun schorsing voor onbepaalde tijd aan. De Raad van State oordeelde drie jaar geleden dat een schorsing op zijn plek was, maar deze had niet voor onbepaalde tijd verlengd mogen worden.
Al eerder ontvingen de artsen 50.000 euro van de Nederlandse Staat, om hen te compenseren voor de geleden schade. Hun geld is nu bijna op en ze zijn sinds 2012 niet meer aan het werk geweest en daarom eisen ze van de Staat miljoenen euro’s. Die kan zich daar niet in vinden. De schorsing was namelijk terecht. Dat de artsen door de media in een negatief daglicht kwamen te staan, is niet de schuld van de overheid.
De rechtbank beslist in november.
Door: Redactie Nationale Zorggids