Mishandelde cliënten Wedde geplaatst bij andere omstreden zorgaanbieder

De meervoudig beperkte slachtoffers van zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde zijn bij Zorg Pro in Emmen geplaatste, maar ook daar was de boel verre van op orde. Dit voorjaar ging het bedrijf failliet, waardoor de voormalig bewoners van de zorgboerderij wéér overgeplaatst moesten worden. Met medeweten van Menzis werden ze bij Zorg Pro geplaatst, terwijl de zorgverzekeraar grote zorgen had over de misstanden daar. Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks/PvdA wil weten wat staatssecretaris Vicky Maeijer hieraan gaat doen. Dit meldt RTV Drenthe. 

Vorig jaar kwamen de misstanden bij zorgboerderij Aurora Borealis aan het licht door twee afleveringen van Undercover in Nederland. De tien bewoners werden ernstig mishandeld en vernederd door de twee eigenaren. Zij kregen celstraffen opgelegd maar door een fout van het OM gingen ze ook weer vrijuit. De bewoners werden bij Zorg Pro geplaatst, maar Menzis had grote zorgen over de gang van zaken daar. Een ex-partner van veroordeeld crimineel Klaas Otto en een voormalig failliet verklaarde handelaar in scooters stonden daar aan het roer.

Aangifte van kindermishandeling

Zorg Pro bestond nog geen anderhalf jaar toen de cliënten van Aurora Borealis daar werden geplaatst. Op dat moment was de reputatie van het zorgbedrijf al enigszins aangetast, mede door een aangifte van kindermishandeling, conflicten met personeel en zorgen over de kwaliteit van de geleverde zorg. Ondanks dat er bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) klachten binnenkwamen over slechte zorg  en behandeling, stelde deze de zorginstelling niet onder verscherpt toezicht.

Scherpere regels voor startende zorgbedrijven

Als het aan Kamerlid Westerveld ligt komt er verscherpte wet- en regelgeving voor startende zorgbedrijven. Ook moet er betere screening voor deze zorgaanbieders komen en dienen er meer gegevens uitgewisseld te worden tussen zorgkantoren en instanties.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky