Zorgverzekeraar Zilveren Kruis eist 4,6 ton aan zorggeld terug van de failliete zorgstichting Social Care 24/7. Ook kreeg de stichting honderdduizenden euro’s aan zorgsubsidies, die door instanties wordt teruggeëist. De zorgondernemer, zijn zoon en diens partner worden privé aansprakelijk gesteld voor het financieel tekort in het faillissement van de organisatie dat cliënten met een verstandelijke beperking begeleidde. Het gerechtshof heeft geoordeeld dat het trio een flinke smak geld moet terugbetalen en dat er bewezen zorgfraude is gepleegd door meer uren te declareren dan er zorg werd geleverd. Dit meldt RTV Oost.
In totaal moeten de bestuurders waarschijnlijk zo’n 7,4 ton terugbetalen. Ze kregen 4,7 ton aan zorgsubsidies uitgekeerd, waarvan de gemeente Zwolle 117.000 euro terug wil zien. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis eist 4,6 ton terug. Overigens vond de rechtbank eerder de zoon vrijuit mocht gaan, maar in hoger beroep oordeelt het gerechtshof dat alle drie de betrokkenen een belangrijke rol speelden in de fraude.
Fraude bewezen
Social Care 24/7 is al sinds 2018 failliet. Zilveren Kruis en de gemeente Zwolle doen dan ook al langer onderzoek naar fraude. In het geval van de gemeente ging het onderzoek over de besteding van de persoonsgebonden budgetten van clienten met een beperking. Curator Thim Pierrik concludeerde dat er bij de organisatie sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur, waarna hij het drietal voor de rechter sleepte. Het gerechtshof bevestigt de conclusies van alle partijen: er is fraude gepleegd door onrechtmatige besteding van pgb’s en heet knippen en plakken van facturen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky