Zorgbestuurders die werkzaam zijn bij één van de instellingen die op de onlangs gepubliceerde 'zwarte lijst' van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) staan, verdienen vaker boven de balkenendenorm dan zij die bij een doorsnee-verpleeghuis werken. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant, die de jaarrekeningen van de zorginstellingen heeft uitgeplozen. Dit meldt Volkskrant.
De salariskosten voor bestuurders lag vorig jaar bij zeven van de elf instellingen op de zwarte lijst hoger dan de balkenendenorm. Zij verdienen meer dan het ministersloon van 178.000 euro per jaar, wat niet wenselijk maar wel toegestaan is. De zwarte lijst is een lijst van elf verpleegzorginstellingen die volgens de IGZ niet voldoen aan de kwaliteitseisen voor de zorg. In totaal zijn de namen van 150 instellingen gepubliceerd die volgens de IGZ tijdens inspecties niet aan alle eisen voldeden.
Bestuurders van instellingen die op die lijst staan, verdienen volgens het onderzoek van de Volkskrant meer dan in verpleeghuizen die niet op de lijst staan. Zorgbestuurder Evert de Glint van Stichting WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) was de best verdienende topman. Hij ontving een slordige 230.000 euro, terwijl ook zijn instelling op de zwarte lijst van de IGZ staat. “Het salaris van ons bestuur voldoet aan de Wet normering topinkomens', laat een woordvoerster weten.
Volgens zorgeconoom Wim Groot en hoogleraar aan de universiteit van Maastricht, is er echter wel wat verbetering mogelijk bij de topbestuurders in de zorg. Zo zouden te weinig beseffen dat ze met publiek geld werken, wat bepaalde verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Brancheorganisatie Actiz ziet niet direct problemen in de beloningen van de bestuurders. “Voor ons is er geen link tussen de topinkomens en de lijst.” Volgens de brancheorganisatie is het vooral belangrijk dat de regels rondom de beloningen van de bestuurders worden nageleefd.
Door: Redactie Nationale Zorggids