Apothekers hebben steeds vaker te maken met een tekort aan medicijnen. Een belangrijke oorzaak voor het tekort is dat geneesmiddelen die voor de Nederlandse markt bedoeld zijn, steeds vaker door handelaren worden doorverkocht aan het buitenland. Dat meldt de Telegraaf.
Met het exporteren van medicijnen wordt veel geld verdiend. Omdat elk land zelf bepaalt welke prijs er voor een geneesmiddel wordt betaald, kunnen handelaren winst maken door de middelen aan te bieden in het buitenland. Binnen Europa geldt een vrij verkeer van goederen. Medicijnfabrikanten hanteren per land een quotum in de levering van medicijnen, waarbij geen rekening wordt gehouden met de export. Hierdoor kan het voorkomen dat er in de apotheken een tekort ontstaat voor bepaalde geneesmiddelen.
De partijen PvdA en CDA willen dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) iets doet met het toenemend aantal meldingen van apothekers over niet leverbare medicijnen. Vorig jaar zou het ruim vierhonderd keer zijn gebeurd dat een middel niet meer leverbaar was, wat in acht gevallen heeft geleid tot acute gezondheidsproblemen.
'Dat is acht keer te veel', zegt Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA). Slot wil dat het ministerie van VWS samen met de apothekers een lijst maakt met medicijnen die altijd voldoende op voorraad moeten zijn. 'In Nederland houden apothekers vaak maar een voorraad van zes dagen aan, waar in andere landen zes weken gebruikelijk is', aldus Slot.
© Nationale Zorggids