Zorgen over hoge zorgkosten door omwonenden zware industrie
Nederlanders die in gebieden met zware industrie wonen, betalen ieder jaar 145 euro extra aan zorg dan de gemiddelde Nederlander. Ze hebben 7 procent hogere kosten voor de huisarts, medisch-specialistische zorg, geneesmiddelen en hulpmiddelen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Inwoners van Delfzijl, dat het grootste chemische industrieterrein van Noord-Nederland heeft, hebben met ruim 314 euro per jaar de hoogste zorgkosten, gevolgd door Geleen met 281 euro per jaar en Veendam met 273 euro per jaar. Dit meldt RTL Nieuws.
Geschrokken omwonenden, experts en organisaties vinden dat er groot onderzoek moet komen naar de gezondheid van inwoners van dertien gebieden met zware industrie zoals Tata Steel, Sluiskil, Chemelot, Chemie Park Delfzijl of De Hurk. Bij Tata Steel is vorig jaar al ontdekt dat omwonenden een grotere kans hebben op ernstige ziekte. Zij komen gemiddeld 2,5 maand eerder dan gemiddeld te overlijden. In Sluiskil in Zeeland is ongeveer 50 procent van de bewoners bang dat de industrie hun gezondheid verslechtert.
Luchtwegklachten
Overigens hoeven de hogere zorgkosten niet meteen te betekenen dat deze een gevolg zijn van de industrieterreinen, maar mogelijk is het wel een belangrijk signaal. “Juist dat soort signalen hebben we nodig om eindelijk eens grondig te onderzoeken wat de invloed is van industrie.” Raadslid Jack Renet uit Geleen woont in de buurt van Chemelot en weet dat veel omwonenden last hebben van luchtwegklachten. Bewijs dat dit door de industrie komt, ontbreekt nog altijd.
‘Gezondheid is niet onderhandelbaar’
In Delfzijl hebben mensen de hoogste zorgkosten. Een buurtbewoner van het chemische industrieterrein wil weten hoe dat kan. Als blijkt dat de industrie daar schuldig aan is, “dan hebben wij echt een discussie”. Gezondheid is geen onderwerp om over te onderhandelen, stelt Jan Wierenga. Ook experts pleiten voor een massaal onderzoek naar het effect van industriële activiteiten op de gezondheid. Volgens hoogleraar Xander Koolman hadden RIVM of universiteiten dit allang moeten onderzoeken. Het RIVM laat weten het onderzoek door RTL heel nuttig te vinden, maar stelt tegelijkertijd dat niet zomaar aan alles een oorzaak of bron toe te wijzen is.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky