Zorg en Zekerheid steunt proef met digitale zorg voor parkinsonpatiënten

 Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid maakt een proef met digitale zorg voor patiënten met de ziekte van Parkinson mogelijk. De ambitie van initiatiefnemer en landelijke zorgapotheek Alcura is om deze patiënten meer kwaliteit van leven en zelfregie te geven. Dit meldt Zorg en Zekerheid. 

Parkinsonpatiënten hebben in toenemende mate zorg en hulp nodig, maar vanwege personeelstekorten en druk op mantelzorgers is die hulp helaas niet altijd passende. Digitale zorg kan een oplossing zijn voor mensen die ver van een zorginstelling wonen of met verminderde mobiliteit. Digitale zorg vergemakkelijkt het voor zorgverleners ook nog eens om informatie te delen en samen te werken met collega’s. Verpleegkundigen ervaren hierdoor minder werkdruk.

Therapietrouw

Landelijk opererende apotheek Alcura wil binnen een proef vijfhonderd patiënten gebruik laten maken van digitale zorg via de MedicijnWijs-app. Inmiddels krijgen zij al begeleiding bij hun medicijngebruik, zodat ze ondersteuning krijgen bij de therapietrouw. Voor patiënten zijn er in de app teksten en video’s met uitleg beschikbaar en staat er informatie in over reizen met medicatie, de patiëntenvereniging voor patiënten met Parkinson en leefstijladviezen. De app voorziet patiënten van persoonlijke informatie en begeleiding en moet onjuist medicijn- of pompgebruik voorkomen.

Uitbreiding

Tot het einde van het jaar gaat de proef met de vijfhonderd patiënten door. Blijkt digitale zorg een succes, dan kunnen de ruim tienduizend cliënten van Alcura straks gebruikmaken van de app. Omdat Zorg en Zekerheid gelooft in deze vorm van digitale zorg, heeft de verzekeraar afspraken gemaakt met Alcura en haar handtekening gezet op de aanvraag voor de Stimuleringsregeling E-health Thuis van ZonMw.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky