Geen hogere schadeclaim voor achterlaten operatie-instrument in schouder

Een patiënte van het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen onderging in 2018 een schouderoperatie, waarbij een orthopedisch chirurg een stukje van het inbrenginstrument in haar schouder vergat. Ze kreeg hierdoor een ‘frozen shoulder’, waarbij de schouder stijf wordt en vast komt te zitten. De vrouw eiste aanvankelijk 40.000 euro schadevergoeding, maar krijgt 25.000 euro toegekend. Dit meldt de Telegraaf.

Ze werd voor haar chronische pijn door het vergeten stukje operatie-instrument behandeld, maar niets hielp. Zelfs toen het ziekenhuis het onderdeel weer uit haar schouder haalde, bleef de pijn aanhouden. De vrouw eiste 40.000 euro voor slechte informatievoorziening door de chirurgen. Ook zou het Zuyderland hebben nagelaten alternatieve behandelingen te overwegen.

Schouderoperatie was nodig

Het ziekenhuis heeft haar verantwoordelijk altijd genomen, maar de rechter is tot oordeel gekomen dat de schouderoperatie daadwerkelijk nodig was, omdat eerdere behandelingen haar pijn niet verlichtten. Het kan bovendien niet worden bewezen dat de patiënte vooraf niet genoeg is geïnformeerd over de risico’s van de operatie.

De vrouw vindt dat de medische fout erkend moet worden en daarom gaat ze in hoger beroep.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky