Zilveren Kruis vergoedt geen afslankmiddel: leefstijlprogramma verplicht

Een vrouw met obesitas, die door medicatie en behandelingen zoals hormoontherapie na borstkanker tientallen kilo’s is aangekomen, wil op advies van haar arts starten met het afslankmiddel Saxenda. Ondanks haar ernstige fysieke beperkingen, weigert zorgverzekeraar Zilveren Kruis de behandeling te vergoeden omdat ze niet voldoet aan een belangrijke voorwaarde: het volgen van een door het RIVM erkend leefstijlprogramma. Dit meldt de Telegraaf. 

Saxenda wordt vergoed voor mensen met obesitas als ze aan bepaalde criteria voldoen. De vrouw heeft een BMI van 35,9 en kampt met meerdere gezondheidsproblemen, waaronder knieproblemen, artrose en een longcapaciteit van slechts 50 procent. Haar artsen zijn van mening dat het afslankmiddel haar kan helpen om haar gewicht te verminderen zonder haar lichaam onnodig extra te belasten en wellicht juist te verlichten.

Afwijzing van erkend leefstijlprogramma

Hoewel de vrouw al lange tijd een ander niet-vergoed leefstijlprogramma volgt zonder succes, voldoet dit niet aan de eisen van de verzekeraar. Ze heeft zich wel aangemeld voor een erkend programma, maar werd afgewezen. Hierdoor kan ze geen aanspraak maken op Saxenda vanuit de basisverzekering. Zilveren Kruis stelt dat ze gebonden zijn aan de regelgeving en geen coulance kunnen verlenen.

Geen coulance

De vrouw stapte naar de SKGZ (Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen), maar die concludeert dat de zorgverzekeraar juridisch gezien in zijn recht staat. Hoewel de vrouw hoopt op een uitzondering, blijft de vergoeding van het middel buiten bereik zolang ze niet aan de vastgestelde criteria voldoet. De SKGZ kan zich niet inmengen bij eventuele coulanceregelingen van zorgverzekeraars.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky