NVIC ontvangt meer meldingen over vergiftigingen met afslankmedicijnen

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht krijgt steeds meer meldingen binnen over vergiftigingen met afslankmiddelen als Ozempic, Wegovy of Saxenda. Hier kwamen in 2023 meer dan vier keer zo veel meldingen over binnen als in 2021. Dit meldt BNR. 

Vorig jaar ontving het NVIC 41 meldingen over mogelijke vergiftiging met een afslankmiddel. Dit jaar zijn er tot en met juli al 32 gevallen over binnengekomen. Meestal nemen patiënten te veel van Ozempic, Wegovy of Saxenda in, waardoor ze misselijk worden en moeten overgeven. Soms heeft een vergiftiging verregaande gevolgen, vooral als iemand overgevoelig is voor het middel of een allergische reactie krijgt.

Social media

Hoewel Saxenda alleen is goedgekeurd als obesitasmedicijn, worden ook diabetesmedicijnen Ozempic en Wegovy hiervoor ingezet. De middelen zijn mede dankzij social media zeer populair. Ook gebruiken meer mensen de medicijnen buiten medisch toezicht. Negen mensen hebben een dergelijk middel zonder doktersvoorschrift gebruikt. Ozempic is onder meer verkocht op Marktplaats, zelfs door een dokter.

Andere werkzame stoffen

"Maar waar wij ons veel meer zorgen over maken is spullen die verkocht worden als Wegovy, maar waar in werkelijkheid iets heel anders inzit, zoals insuline. Dat is een van de redenen dat je deze middelen moet gebruiken onder toezicht van een arts en niet moet gaan rommelen via internet”, aldus hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky