'Bewegen essentieel bij preventie en behandeling van obesitas bij kinderen'

Bewegen is essentieel bij preventie en behandeling van overgewicht en obesitas bij kinderen, aldus Maureen Mos van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Ernstig overgewicht bij kinderen moet volgens de richtlijnen eerst worden teruggedrongen door een gezonde leefstijl. Wanneer dit niet lukt, zijn artsen vaak genoodzaakt om medicijnen zoals Saxenda voor te schrijven. Obesitasmedicijnen worden echter niet vergoed voor kinderen. Dit meldt Kenniscentrum Sport & Bewegen. 

Steeds meer kinderen in Nederland zijn te zwaar. Vorig jaar kampte 12,7 procent van de 4- tot en met 17-jarigen met overgewicht. 8,6 procent daarvan had matig overgewicht en 4,1 procent kampte met obesitas. Het is volgens Mos niet eenvoudig om overgewicht en obesitas bij kinderen aan te pakken, vaak omdat er meerdere oorzaken achter zitten. “Bewegen mag niet ontbreken in zowel de preventie als aanpak van overgewicht en obesitas.”

Integrale aanpak van obesitas

Omdat overgewicht en obesitas bij kinderen vaak meerdere oorzaken hebben, is het nodig om het probleem integraal aan te pakken. Alleen minder of gezonder eten onvoldoende. Mos pleit voor een integrale aanpak, zoals ‘Kind naar Gezonder Gewicht’ van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Kinderen kunnen een stabiel gewicht bereiken door gezond te eten, maar ook genoeg te slapen, bewegen en te ontspannen. In de nieuwe richtlijnen voor artsen zit een beweegadvies en wordt ingezet op beweeginterventie om overgewicht en obesitas aan te pakken. Bewegen helpt de energiebalans te herstellen en het lichaamsvet gunstig te beïnvloeden. Bewegen kan ook de algemene fitheid van kinderen verbeteren, waardoor ze sterkere spieren, botten en gewrichten krijgen. Ook herstelt hun bloedsuikerspiegel, waardoor diabetes hopelijk voorkomen kan worden.

'Bewegen is essentieel'

“Kortom, bewegen is essentieel bij zowel de preventie als de behandeling van overgewicht en obesitas bij kinderen. Bewegen kan helpen bij gewichtsverlies en bij het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid”, aldus Mos.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky