In 2025 zullen er een aantal belangrijke veranderingen plaatsvinden in de zorgverzekering. Elk jaar worden er aanpassingen doorgevoerd in de dekking, premies en het eigen risico van zorgverzekeringen. Deze veranderingen hebben invloed op zowel de inhoud van de zorgverzekering als de kosten die je ervoor betaalt. De veranderingen worden vaak op Prinsjesdag bekendgemaakt en variëren per jaar. In dit artikel bespreken we de belangrijkste veranderingen die we in 2025 kunnen verwachten.
Zorgverzekering: zorgpremie basisverzekering
De zorgpremie is het bedrag dat je elke maand betaalt aan je zorgverzekeraar voor de basisverzekering. De basisverzekering is in Nederland wettelijk verplicht en dekt de meeste medische kosten, zoals een bezoek aan de huisarts, ziekenhuiszorg, en medicijnen. De zorgpremie wordt elk jaar door zorgverzekeraars bepaald en kan verschillen per verzekeraar. De hoogte van de premie is afhankelijk van de zorgkosten in het land, bijvoorbeeld door de vergrijzing, stijgende zorgvraag, en medische innovaties.
In 2025 gaat de zorgpremie wederom omhoog. De verwachte premie komt neer op 155,67 euro per maand. Dit komt uiteindelijk uit op een bedrag van 1868 euro per jaar. In vergelijking met 2024 is dit een stijging van ongeveer 10 euro per maand. Op uiterlijk 12 november maken de zorgverzekeraars de werkelijke premies bekend.
Zorgverzekering: adviezen veranderingen basisverzekering
Voor 2025 heeft Zorginstituut Nederland verschillende adviezen uitgebracht over wijzigingen in de basisverzekering:
- Geen vergoeding voor paramedische herstelzorg na COVID-19: vanaf 1 januari 2025 wordt paramedische herstelzorg voor aanhoudende klachten na COVID-19 niet meer vergoed. Dit betreft onder andere fysiotherapie en ergotherapie. Patiënten die vóór 1 juli 2024 al gebruikmaken van deze zorg kunnen hun behandeltermijn van maximaal 6 maanden nog afmaken, maar nieuwe behandelingen kunnen niet meer gestart worden.
- Oefentherapie bij reumatoïde artritis: er komt een vergoeding voor langdurige actieve oefentherapie voor patiënten met ernstige reumatoïde artritis, totdat de behandeldoelen zijn bereikt.
- Baarmoederkankermedicijn: het medicijn dostarlimab wordt geadviseerd voor vergoeding in het basispakket, vooral in combinatie met chemotherapie, om de overlevingskansen van patiënten met gevorderde of terugkerende baarmoederkanker te verhogen.
- Borstkankermedicijn: het medicijn sacituzumab govitecan (Trodelvy) wordt opgenomen in het basispakket voor patiënten met niet-operabele of uitgezaaide triple-negatieve borstkanker. Er is een acceptabele prijs met de fabrikant afgesproken.
- Verkennend gesprek: Zorginstituut Nederland adviseert om het ‘verkennend gesprek’ te vergoeden. Dit gesprek vindt plaats tussen een ggz-behandelaar, een professional uit het sociaal domein en de cliënt, om te bespreken welke hulp nodig is.
- Beperking codeïne: codeïne zal alleen nog vergoed worden voor patiënten met langdurige en ernstige diarree. Voor andere klachten, zoals hoest en kortdurende diarree, komt er geen vergoeding meer.
Veranderingen in de zorgtoeslag en eigen risico
De zorgtoeslag is het bedrag dat je krijgt als bijdrage om de kosten van de zorgverzekering te dekken. Het maandbedrag gaat in 2025 met zo’n 6,50 euro omhoog en komt neer op 130 euro per maand. Dit bedrag geldt voor een eenpersoonshuishouden. Voor een meerpersoonshuishouden komt het maandbedrag neer op zo’n 249 euro. Vergeleken met 2024 is dat een stijging van 12,50 euro.
Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voor zorgkosten voordat je zorgverzekeraar de kosten vergoedt. In Nederland is het eigen risico van toepassing op de basisverzekering en geldt voor de meeste zorgkosten, zoals ziekenhuisbezoeken, medicijnen en specialistische zorg. Het eigen risico in Nederland staat vast tot en met 2026. Dit betekent dat het bedrag hetzelfde blijft als afgelopen jaar. Dit bedrag is 385 euro en is dus verplicht. In 2027 gaat het bedrag omlaag naar 165 euro.
Door: Nationale Zorggids