Minister Fleur Agema van Volksgezondheid krijgt het advies van Zorginstituut Nederland om het borstkankermedicijn Trodelvy alsnog te vergoeden voor bepaalde groepen patiënten. Wel moet de minister met de fabrikant een overeenstemming bereiken over een maatschappelijk aanvaardbare prijs. Nieuwe gegevens van de fabrikant zijn namelijk aanleiding om hierover nog eens gesprekken te voeren. Eerder werd besloten om Trodelvy niet in het basispakket op te nemen omdat de kosten, ook na onderhandelingen, te hoog bleven. Dit meldt Zorginstituut Nederland.
Het medicijn Trodelvy heeft meerwaarde voor patiënten, maar bleek in 2022 niet kosteneffectief. Er was dus geen redelijke verhouding tussen de vraagprijs en de gezondheidswinst voor bepaalde patiënten met borstkanker. Een kosteneffectieve prijs is pas bereikt bij een daling van 75 procent. Omdat de fabrikant de kosten niet dusdanig wilde verlagen, besloot toenmalig minister Kuipers om het middel niet op te nemen in het basispakket.
Kosteneffectiviteit herbeoordelen
Eind april 2024 zijn er nieuwe gegevens over Trodelvy binnengekomen voor een herbeoordeling van de kosteneffectiviteit. Deze nieuwe data komen uit een nog lopende studie en geven meer inzicht in de effectiviteit van de behandeling. Volgens Zorginstituut Nederland is een korting van zeker 55 procent nodig om vergoeding van het medicijn maatschappelijk te kunnen verantwoorden. Minister Agema is geadviseerd om de prijsonderhandelingen hierover opnieuw op te starten.
Triple-negatieve borstkanker
Trodelvy kan gebruikt worden bij patiënten met niet te opereren of uitgezaaide triple-negatieve borstkanker. Doelgerichte behandeling en genezing is bij deze vorm van borstkanker niet meer mogelijk. Trodelvy zorgt ervoor dat patiënten gemiddeld 5,4 maanden langer leven dan bij behandeling met chemotherapie. Ongeveer 277 patiënten in Nederland per jaar kunnen hiervoor in aanmerking komen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky