Hoogleraar snapt keuze voor niet vergoeden Wegovy niet helemaal

Hoogleraar Bastiaan de Galan bij het Maastricht UMC+ begrijpt het advies van Zorginstituut Nederland om afslankmiddel Wegovy niet op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering niet helemaal. Saxenda zit namelijk wel in het basispakket en is vergelijkbaar met Wegovy. Dit meldt L1Nieuws. 

Volgens De Galan is Saxenda wezenlijk niet anders dan Wegovy. Ook blijkt het medicijn bewezen veilig en kan het risico op hart- en vaatziekten door gebruik ervan worden teruggedrongen. Een voordeel van Wegovy is zelfs dat het wekelijks ingespoten moet worden. Saxenda is met een dagelijkse spuit iets minder patiëntvriendelijk.

Leefstijl aanpassen

De hoogleraar vindt net als andere experts dat mensen met obesitas eerst altijd moeten proberen hun leefstijl aan te passen, maar voor wie dat niet lukt zijn medicijnen een uitkomst. Gebruikers van Saxenda en Wegovy hebben vaak al een lang afvaltraject achter de rug, maar raken hun gewicht niet blijvend kwijt.

Tekort aan semaglutide

Wel begrijpt De Galan de overweging van ZiN om het middel niet op te nemen in het basispakket omdat het maatschappelijk niet te verantwoorden is. Er is namelijk een tekort aan de werkzame stof semaglutide in Wegovy. Deze stof is ook van groot belang voor diabetespatiënten en zij hebben nu moeite met het krijgen van de benodigde medicatie. “De markt is verpest”, zegt De Galan. “Voor geld is alles te koop, maar mensen waar we deze medicatie liever bij zouden inzetten, kunnen het daardoor nu niet krijgen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky