Zorgverleners met post covid moeten bewijzen dat ze op werk besmet zijn geraakt

Volgens beroepsvereniging V&VN moeten zorgverleners met post covid, ofwel long covid, te vaak bewijs leveren dat zij een coronabesmetting hebben opgelopen op werk. Zij voelen zich na volledige afkeuring volledig in de steek gelaten door hun werkgever. Dit meld de Stentor. 

V&VN vindt het onacceptabel dat verpleegkundigen moeten bewijzen dat ze op werk besmet zijn geraakt om nog ergens in aanmerking voor te komen vanuit hun werkgever. Vakbonden FNV en CNV krijgen hier ook regelmatig meldingen over binnen. Zorgverleners die hun werkgever aansprakelijk willen stellen, kunnen dat doen met behulp van juridische hulp vanuit een vakbond, bijvoorbeeld Bureau Beroepsziekten FNV.

Zorgplicht

CNV is van mening dat werkgevers zich stukken ruimhartiger kunnen opstellen en afscheid mogen nemen van hun afhoudende houding richting personeel dat kampt met langdurige coronaklachten. Het is immers nooit met 100 procent zekerheid te bewijzen dat iemand in het ziekenhuis of verpleeghuis ziek is geworden. Het hoeft alleen maar voldoende aannemelijk gemaakt te worden, bijvoorbeeld door het ziekenhuis te laten bewijzen dat deze aan haar zorgplicht heeft voldaan.

Financiële regeling

Voor mensen met coronaschade is er ook een financiële regeling, laat NU’91 weten, maar inmiddels is duidelijk dat zorgprofessionals hier zoveel documenten voor moeten inleveren dat veel afhaken. “Het is in- en intriest dat verplegend personeel dat zonder voldoende beschermingsmiddelen voor de medemens in de frontlinie heeft gestaan, op deze manier wordt afgeserveerd.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky