Zo’n twee jaar geleden was er sprake van een onveilig leerklimaat bij de opleiding psychiatrie van GGzE. De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten dreigde met het intrekken van de licentie van de opleiding, maar uiteindelijk bleef het bij een schorsing. Reden voor het onveilige leerklimaat zou hoofdopleider Machteld Marcelis zijn geweest: 15 tot 20 van de 25 artsen in opleiding tot specialist zouden over haar hebben geklaagd vanwege machtsmisbruik en een angstcultuur. GGzE wil haar nu wel behouden als psychiater en hoogleraar, maar Marcel wil weer als hoofdopleider aan de slag. Omdat de organisatie en hoogleraar er samen niet uitkomen, wil GGzE haar alsnog ontslaan. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.
Eerder wilde GGzE Marcelis weer terughalen als hoofdopleider, maar daar stak de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RSG) een stokje voor. Het interim-bestuur zette haar definitief aan de kant voor deze rol, waarna de psychiateropleiding de officiële erkenning weer terugkreeg. Inmiddels hebben er ook bemiddelingssessies plaatsgevonden om de boel weer te lijmen, maar deze zijn helaas niet geslaagd. Daarom wil het nieuwe bestuur van GGzE het arbeidscontract van Marcelis alsnog ontbinden. Er zou ook nog steeds sprake zijn van onveilige gevoelens. “Ze hebben nog steeds moeite met haar”, zegt advocaat Bekius van de ggz-instelling. Aan de andere kant zijn er vijf psychiaters die haar graag terug willen. De onrust binnen de organisatie houdt dus aan.
'Geen deugdelijke, feitelijk omschrijving te vinden'
Wat er twee jaar geleden precies is gebeurd, is nog altijd niet duidelijk. Marcelis stelt dat het om algemene, anonieme en geheime aantijgingen gaat, waartegen zij geen verdediging heeft. Ook de rechter stelt dat de verwijten containerbegrippen zijn. “Ik kom in dit dossier nergens een deugdelijke, feitelijke omschrijving tegen van wat zij nou mis heeft gedaan.” De rechter vindt het dan ook niet passend om beslissingen te maken gebaseerd op het beschikbare dossier. GGzE heeft zelf ook nooit onderzoek gedaan naar de klachten van de artsen in opleiding tot specialist. De Universiteit Maastricht deed dit wel voor haar hoogleraar, waarna ze werd vrijgepleit. Er waren namelijk geen aanwijzingen voor een sociale onveiligheid die door haar zou zijn veroorzaakt.
De rechtbank doet over zes weken een uitspraak omtrent een mogelijk ontslag van de voormalig hoofdopleider van de opleiding psychiatrie van GGzE.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky