24-uurszorginstelling Zorg de Hosthe in Onstwedde moet de zorgverlening aan mensen met een verstandelijke beperking binnen vier weken staken. De zorgaanbieder heeft meerdere aanwijzingen opgelegd gekregen en het lukt maar niet om de risico’s voor de veiligheid van cliënten weg te nemen. Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Begin dit jaar kreeg Zorg de Hosthe een eerste aanwijzing in navolging op gesprekken en inspectiebezoeken in 2021, 2022 en 2023. Volgens de IGJ is er onvoldoende inzicht en wil om te leren. Pas als de organisatie professionaliseert, voldoet de instelling aan de normen voor goede zorg. Hiervoor is het nodig om de zorg aan te passen op de zorgbehoeftes van de cliënten, te kijken naar de mogelijkheden van de cliënten en hen daarbij te ondersteunen en professionele afwegingen te maken op basis van risico’s, wensen en behoeften van de cliënten.
Bewoners zouden weinig daglicht zien, binnen omgeven zijn door rooklucht en er zou een angstcultuur heersen – met name voor de buitenwereld.
Gebrek aan deskundig personeel
Ook moet Zorg de Hosthe methodischer werken en dit ook vastleggen in cliëntendossiers. De instelling heeft meer deskundige zorgverleners nodig en er moet een actueel beeld zijn van de kwaliteit van de zorg en dit verbeteren waar nodig. En omdat het medicatiebeleid nu niet voldoet, moet personeel leren medicijnen te geven en bewaren volgens de geldende richtlijnen.
Cliënten overdragen
Omdat er nu sprake is van een risicovolle situatie, moet de zorginstelling volgens een nieuwe aanwijzing de zorg staken. Dit moet voor 24 september zijn gebeurd. Cliënten moeten zorgvuldig worden overgedragen aan een andere zorgaanbieder. Zorg de Hosthe mag pas weer Wlz- of Zvw-zorg verlenen als deze voldoet aan de normen uit de aanwijzing.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky