Gorinchemse burgemeester neemt diploma hbo-verpleegkunde in ontvangst

Reinie Melissant is niet alleen burgemeester van Gorinchem, maar mag zich sinds enkele dagen ook officieel verpleegkundige noemen. Ze heeft haar diploma hbo-v van de Hogeschool Utrecht in ontvangst mogen nemen. Waarom ze ook verpleegkundige wilde worden? Burgemeesters besluiten over gedwongen opnames in de ggz en Melissant wilde weten wat ze deze patiënten daarmee aandoet. Dit meldt BN de Stem. 

De 59-jarige Melissant studeerde bestuurskunde en had zonder ontmoeting met een psychiatrische patiënt nooit de ambitie gehad om ook verpleegkunde te studeren. Die patiënt vroeg haar namelijk ‘Weet u wel wat u me aandoet?’ en die vraag bleef door haar hoofd spoken, simpelweg omdat ze er geen antwoord op had. Daarop besloot ze zich er via de studie hbo-v in te gaan verdiepen.

Niet meekijken op crisisopvang

Melissant moet wel vaker besluiten over een gedwongen opname, maar ontmoet eigenlijk nooit psychiatrische patiënten. Toevalligerwijs gebeurde dit eenmalig toen ze met de politie over straat liep en de vrouw in verwarde toestand met blote voeten over straat liep. “Toen ze eenmaal naast me in de politiebus zat, vroeg ze me wie ik was. Ik was dus die burgemeester die haar steeds maar weer gedwongen liet opnemen. Melissant wilde meekijken op de crisisopvang, maar mocht dat als burgemeester niet. Wel als stagiair verpleegkunde. En daarop startte ze haar hbo-studie.

Bescherming

Had ze daar tijd voor? Eigenlijk niet, gezien de 58-urige werkweek en het gezinsleven met vier kinderen ernaast. “Maar met mijn handtekening voor gedwongen opname en verplichte zorg grijp ik op zo’n indringende wijze in het leven van mensen en hun naasten in.” Melissant moest en zou weten wat de gevolgen hiervan waren. En nu weet ze dat: mensen krijgen gedwongen zorg opgelegd om hen tegen zichzelf te beschermen, om te voorkomen dat ze zichzelf iets aandoen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky