Chatbot ChatGPT koppel je misschien niet direct aan de geestelijke gezondheidszorg, maar klinisch psycholoog Heleen Riper denkt dat er zeker mogelijkheden zijn om een vorm van kunstmatige intelligentie te gebruiken in deze zorgsector. Dit meldt EenVandaag.
In veel sectoren in de zorg zijn er personeelstekorten. Ook de ggz heeft een flink aantal vacatures openstaan. Riper ziet dat de chatbot potentieel heeft om een deel van het menselijk werk over te nemen. Bijvoorbeeld als mensen anoniem in gesprek willen gaan, mét de kennis dat ze met een chatbot spreken. Of door het als hulpmiddel in te zetten bij het vaststellen van een diagnose. En als iemand suïcidaal is, kan kunstmatige intelligentie een adequate interventie zijn. Vooral omdat mensen niet altijd bereikbaar zijn.
Depressie herkennen
Riper voorspelt dat het programma in de toekomst misschien aan een stem kan herkennen of iemand depressief wordt. Onderzoeker Computerwetenschappen Vanessa Evers denkt dat dit zeker mogelijk is. “Omdat je het in de stem of ademhaling hoort, kan bijvoorbeeld een hartinfarct herkend worden.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky