‘Na drie onderhandelingsrondes over cao ggz nog geen serieuze stappen gezet’

De vakbonden en werkgevers in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) hebben al drie onderhandelingsrondes over een nieuwe cao voor de sector achter de rug. Volgens vakbond FNV zijn er echter nog geen serieuze afspraken gemaakt. Hoewel de werkgevers zeggen werkgeluk, zeggenschap en een goede balans tussen werk en privé belangrijk te vinden, hebben zij hierover nog geen voorstellen gedaan. Financiële belangen blijken voorrang te krijgen. Dit meldt FNV.

Ook zien werkgevers maar weinig nut in regelingen rondom belangrijke levensfasen, zoals vroegtijdig pensioen of geboorteverlof. Ze hebben afspraken hierover en over onder meer stoppen na 45 dienstjaren en het generatiebeleid afgewezen. Of ze leggen voorwaarden op. De opleidingsregeling verdwijnt bovendien, net als het balansbudget van 500 euro. Hiervoor in de plaats komt het individueel keuzebudget.

Kosten besparen

Kosten besparen lijkt voor werkgevers voorop te staan, zegt FNV. Verbeteringen die de vakbonden voorstellen willen zij vooral gebruiken voor de financiering van de primaire loonontwikkeling. De vakbonden hebben een loonsverhoging van 7 procent geëist, maar de vraag is nog maar of de werkgevers in de ggz hierin tegemoetkomen.

Als het aan FNV ligt, verdwijnt de eigen bijdrage voor reiskosten en gaat de reiskostenvergoeding omhoog naar 0,23 cent per kilometer voor woon-werkverkeer. Hierop hebben de werkgevers enkel aangegeven dat dit geld kost dat ten koste gaan van de salarisverhoging.

Herziening loongebouw

Een positief punt aan de onderhandelingen is dat de vakbonden en werkgever ervoor openstaan om het loongebouw te herzien, zodat ook werknemers in aanloopschalen worden ingedeeld.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky