Verpleegkundigen ZorgSaam ondersteunen huisartsenpost

ZorgSaam en de huisartsenpost in Terneuzen gaan samenwerken om de druk op de huisartsen te verlichten en ouderen adequaat te kunnen helpen. Verpleegkundigen in de ouderenzorg die nacht- en weekenddiensten draaien bij ZorgSaam, kunnen ook buiten kantoortijden worden ingezet om een bezoekje te brengen aan een oudere die de huisartsenpost belt. Dit meldt Omroep Zeeland. 

Drie continuïteitsverpleegkundigen van ZorgSaam zijn al ingezet om buiten de reguliere uren een kijkje te komen nemen bij een oudere. Zij zijn al gespecialiseerd in het verzorgen van ouderen na een operatie, te helpen bij pijnbestrijding of het vervangen van infusen. De verpleegkundigen kunnen dus ook een oogje in het zeil houden bij oudere patiënten die de huisartsenpost bellen. Zij beoordelen dan of een verpleegkundig bezoekje genoeg is, dat de huisarts eraan te pas moet komen of dat een ambulance gebeld moet worden.

Huisartsenpost Oostburg

Aanleiding voor de pilotsamenwerking is de sinds 1 oktober gesloten huisartsenpost in Oostburg. Die moest de deuren sluiten vanwege het tekort aan huisartsen in de regio. “Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking. De huisartsen kijken samen met ZorgSaam naar hoe zorg in de avond en weekenden het beste kan worden geregeld”, aldus Karin Smit van huisartsenorganisatie Nucleuszorg.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky