Normal_mid-adult-man-driving-car-2023-11-27-05-27-45-utc

Recent onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) toont aan dat de bereikbaarheid van essentiële zorgdiensten zoals ziekenhuizen en buitenpoliklinieken in Nederland significant is afgenomen voor personen zonder auto. De verslechterde openbaar vervoer verbindingen spelen hierbij een cruciale rol, wat bijdraagt aan een toenemende zorgongelijkheid. Dit meldt de Volkskrant.

Uit het PBL-rapport blijkt dat bijna alle autobezitters binnen 45 minuten een ziekenhuis kunnen bereiken, terwijl 13% van de ouderen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer deze binnen dezelfde tijd niet kunnen bereiken. Dit markeert een significante achteruitgang vergeleken met tien jaar geleden, toen dit percentage nog op 9% lag.

De impact van ov-verschraling op de zorgtoegang

De onderzoekers wijzen op de afname van het openbaar vervoer als een belangrijke factor voor deze achteruitgang. Veel busroutes naar zorginstellingen zijn de afgelopen jaren opgeheven of hebben een verminderde frequentie, waardoor patiënten en zorgverleners geconfronteerd worden met langere en minder betrouwbare reistijden.

Verhoogde reistijden voor zorgbehoefenden

De toename in reistijd is bijzonder problematisch voor ouderen en personen zonder toegang tot een auto, voor wie zelfs een eenvoudige rit naar het ziekenhuis een hele dag kan in beslag nemen. Deze situatie legt extra druk op al kwetsbare individuen en kan leiden tot vertragingen in het ontvangen van noodzakelijke medische zorg.

Vergelijking en mogelijke oplossingen

Het rapport haalt voorbeelden aan uit het Verenigd Koninkrijk waar tussen 2006 en 2010 tijdens de Labour-regering 'accessibility planning' werd toegepast. Deze aanpak beoordeelde de impact van infrastructuur beslissingen op de toegankelijkheid van openbaar vervoer en fietsroutes naar zorgvoorzieningen, wat een model kan bieden voor Nederland.

Oproep tot herziening beleid

Het rapport roept op tot een herziening van het openbaar vervoer beleid, specifiek gericht op het verbeteren van de toegang tot zorgvoorzieningen voor iedereen, met name de meest kwetsbare groepen binnen de samenleving. Een betere integratie van zorgplanning en transportbeleid is essentieel om te zorgen dat alle burgers toegang hebben tot de zorg die ze nodig hebben, ongeacht hun mobiliteitsmogelijkheden.

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer