Uit het Nationaal Mantelzorgonderzoek onder bijna 2.000 mantelzorgers blijkt dat 53 procent zeven dag per week voor een naaste zorg. Dat is 8 procent meer dan in 2023. Conclusie van Senior Service is dat mantelzorgers nog altijd onder toenemende druk staan, meldt de organisatie mede namens SeniorWeb.
Ruim de helft van de mantelzorgers die zeven dag per week klaarstaat voor een naaste, heeft geen voornemens om daarmee te stoppen. Tegelijkertijd bestaan er onder deze groep zorgen over hun eigen gezondheid en ervaren ze schuldgevoelens als ze een dag geen mantelzorg kunnen verlenen.
Onbekendheid met zorgopties en vergoedingen zorgverzekeraar
Waar SeniorWeb en Senior Service zich zorgen over maken is de onbekendheid van mantelzorgers en naasten over zorgopties en vergoedingen. Zo weet 43 procent van de hulpbehoevenden volgens hun mantelzorger niet wat de beschikbare zorgopties en voorzieningen voor de toekomst zijn. 44 procent van de mantelzorgers heeft hier ook nog niet over gesproken met hun naaste. 28 procent denkt niet dat dit nodig zal zijn, maar 38 procent gaat ervanuit dat zij toekomstige zorgbehoeften moeten regelen als het zover is. Ruim 60 procent van de mantelzorgers is niet op de hoogte van een eventuele vergoeding voor vervangende mantelzorg in een aanvullende zorgverzekering.
Meer duidelijkheid en toegankelijkheid
“De uitkomsten van dit onderzoek tonen aan dat er dringend behoefte is aan meer duidelijkheid en toegankelijkheid van zorgopties, zowel voor mantelzorgers als voor hun dierbaren. Het is tijd voor actie om deze cruciale groep beter te ondersteunen”, aldus directeur Janneke van Beuzekom van Senior Service.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Senior Service