SEH’s zien steeds vaker ernstig gewonde 65-plussers door val

In tien jaar tijd is het aantal 65-plussers dat met ernstig letsel door een val op de spoedeisende hulp (SEH) belandt met 17 procent toegenomen. De stijging is vooral aanzienlijk onder de 65- tot 75-jarigen: daar steeg het aantal ernstige valincidenten met SEH-opname tot gevolg met 22 procent. VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid starten tijdens de Valpreventieweek extra aandacht voor het voorkomen van valpartijen onder ouderen. Zij kunnen onder meer online een wetenschappelijk onderbouwde valrisicotest doen om erachter te komen of zij een grote of kleine kans hebben op vallen. Dit meldt VeiligheidNL. 

SEH’s zagen vorig jaar 112.000 64-plussers, van wie 75 procent ernstig letsel had. Vooral bij 65- tot 75-jarigen leidde een val tot botbreuken. Iedere val is risicovol voor ouderen,  benadrukt VeiligheidNL. En iemand die al een keertje gevallen is, heeft een grotere kans om nog eens te vallen. “Vallen is niet normaal en hoort niet bij gezond ouder worden. Vooral de groep 65- tot 75-jarigen kan actie ondernemen om het risico op een val te verlagen”, zegt consultant valpreventie Wietske Hoekstra bij VeiligheidNL. Voor hen is de online risicovaltest in het leven geroepen om te beoordelen of de kans op een val groot of klein. Voor wie een hoog valrisico heeft, liggen er een aantal tips klaar om dit risico te verkleinen.

Kinderen, vrienden en kennissen

Ook kinderen, vrienden en kennissen van ouderen kunnen helpen valpartijen te voorkomen, onder meer door hen op de risico’s en gevolgen te wijzen en de ouderen te stimuleren om de valrisicotest in te vullen – zo nodig samen. Op initiatief van het ministerie van Volksgezondheid en VeiligheidNL wordt ook deze week de publiekcampagne ‘Ik sta sterk’ gelanceerd, waarbij allerlei praktische tips worden gegeven om vallen tegen te gaan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky