Restaurants zorgcentra Silverein draaien verlies dus komen er eetautomaten

Restaurants van zorginstelling Silverein lijden verlies. Daarom gaan er vanaf september pilots van start met eetautomaten in de zorgcentra. Niet iedereen is hier even enthousiast over: familieleden van bewoners snappen niet hoe bewoners die vaak niet zelfstandig kunnen staan, straks zelf hun eten en drinken uit een onpersoonlijke automaat moeten halen. Dit meldt NOS.

Vanaf 2 september is er een zes weken durende pilot met het zelfbedieningsgedeelte waar bewoners 24 uur per dag, zeven dag per week terechtkunnen. Voor wie er moeite mee heeft, is er ondersteuning aanwezig. De automaten worden dagelijks bijgevuld. Een dochter van een 89-jarige bewoonster stelt dat de “kille automaat” het laatste beetje waardigheid en vreugde wegneemt bij bewoners.

Restaurants hebben een sociale functie

Ook Hilde Verbeek, hoogleraar Zorgomgeving voor kwetsbare ouderen, maakt zich hier zorgen over.  De restaurants in oudereninstellingen vervullen ook een sociale functie en vervanging door automaten valt dat enigszins weg. Volgens Silverein komen de automaten op een ontmoetingsplein te staan, waar ouderen samen kunnen komen. Maar dat is niet genoeg, zegt Verbeek. Ouderen zien, horen en ruiken straks niet meer hoe het eten wordt bereid en kunnen op basis van geuren dan geen verhalen over eten van vroeger meer vertellen. Dat is vooral voor mensen met dementie van groot belang. “Zij zijn van anderen afhankelijk om hun dag in te delen omdat zij kampen met het verlies van initiatief. Juist dat sociale aspect van samen komen waar eten wordt bereid, maakt dat ze over eten gaan praten, dat dingen terugkomen.”

Verschraling van voedselaanbod

Een bewoner van een zorglocatie in Soest vreest voor verdere verschraling van het voedingsaanbod. Het restaurant is allang niet meer open van 10.00 uur tot 21.30 uur en broodjes gezond en biefstukjes zijn er ook al niet meer, wat blijft er straks nog over?

Silveren heeft op vijf locaties in de provincie Utrecht nog restaurants. Als de proeven succesvol zijn, moeten deze begin 2025 allemaal zijn omgezet naar zelfbediening.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky