Volgens hoogleraar Interne Geneeskunde Simon Mooijaart is er binnen het huidige wetenschappelijke bewijs onvoldoende rekening gehouden met zorgbehoeften van ouderen die in het ziekenhuis liggen. Ziekenhuizen doen er goed aan om iedere oudere van een persoonlijke aanpak te voorzien, omdat hun behoeften erg kunnen verschillen. Dit meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
De huidige behandelrichtlijnen in ziekenhuizen zijn veelal gericht op mannen van plusminus 45 met één ziekte. Die passen dus niet bij een 80-jarige vrouw met meerdere ziekten. Mooijaart pleit voor een persoonlijke aanpak, die vooral bij ouderen van grote meerwaarde kan zijn. “De ene 80-jarige wil geen intensieve behandeling meer, terwijl de andere nog alles wil proberen. Dat vraagt om gezamenlijke besluitvorming met de patiënt.”
Ziekteverloop
Mooijaart vindt dat er ook meer aandacht moet komen voor het ziekteverloop. Door beter te voorspellen hoe een ziekte verloopt, kunnen betere behandelkeuzes gemaakt worden. Het probleem bij ouderen is vaak dat vaan veel ziektes niet bekend is wat de gevolgen zijn voor onder meer behoud van zelfredzaamheid en het geheugen. Datzelfde geldt voor bepaalde behandelingen die daar invloed op kunnen hebben. Het APOP-screeninginstrument kan daar volgens de hoogleraar bij helpen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky