Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Hagaziekenhuis in Den Haag worden ouderen vanaf 70 jaar gescreend op kwetsbaarheid voordat zij ingrijpende medische behandelingen krijgen. Reden hiervoor is dat de behandeling voor de oudere soms te riskant en kostbaar kan zijn. GroenLinks pleit voor deze screening in ieder ziekenhuis en daarom heeft de partij een initiatiefnota aan de Tweede Kamer aangeboden. Dit meldt NOS.

Tien procent van de 70-plussers die in ziekenhuizen op de Spoedeisende Hulp (SEH) binnenkwamen, overleden binnen drie maanden. Dat blijkt uit onderzoek van LUMC en andere ziekenhuizen. Een flinke achteruitgang binnen negentig dagen werd bij twintig procent van de doelgroep geconstateerd. Dit is onder andere aanleiding voor de screening, om te testen of de oudere wel vitaal genoeg is om de behandeling goed te doorstaan.

“Meestal gaat het om ingrijpende behandelingen, waarbij de kans op complicaties groot is”, zegt Ronne Mairuhu, internist in het Hagaziekenhuis. Bij de kwetsbaarheidstest wordt onder andere gekeken naar medicatie, zelfstandigheid en geheugen, waarover de patiënt vragen beantwoordt. Patiënt en arts kunnen gezamenlijk besluiten om af te zien van de behandeling, als blijkt dat de patiënt niet sterk genoeg is voor chemo of een andere zware behandeling. “Heel vaak gaat het over de kwaliteit van leven, niet over levensverlenging. Je moet nadenken over wat je iemand aandoet als je chemotherapie geeft”, aldus Mairuhu.

Door: Redactie Nationale Zorggids