LUMC heeft eerste geneeskundestudie met vak AI & Technologie

Als eerste geneeskundestudie van Nederland hebben het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden het vak AI &Technologie geïntroduceerd als vast onderdeel van het curriculum. Tijdens een themaweek zijn eerstejaarsstudenten afgelopen collegejaar alvast meegenomen in alle aspecten van artificial intelligence en technologie. Dit meldt LUMC.

In het eerste jaar van hun studie worden geneeskundestudenten van het LUMC voorbereid op de toepassing van kunstmatige intelligentie en medische technologie, wat hun ethische rol hierin is en hoe zij kritisch kunnen evalueren. Zo is technologie straks steeds meer in te zetten als hulpmiddel voor zorgtaken en voor het verlagen van administratieve lasten. Zo kunnen zorgverleners zich optimaal op hun kerntaak richten en wordt de zorg toekomstbestendiger. Gesprekken kunnen door AI bijvoorbeeld worden samengevat en ook is kunstmatige intelligentie in te zetten om voorspellingen te doen. Bijvoorbeeld: welke patiënten op de spoedeisende hulp stromen door naar acute opname?

Evalueren

AI is natuurlijk een nieuwe vorm van technologie die in de zorg wordt gebruikt, maar er zijn ook medische technologieën die al decennialang in gebruik zijn, zoals bloeddrukmeters, MRI-scanners en operatierobots. Met de kennis van oud en nieuw, kunnen studenten technologieën leren evalueren, onder meer op ethisch gebied.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky