Winterswijk gaat Wmo-indicaties voor onbepaalde tijd afgeven

De gemeente Winterswijk gaat hulpbehoevende inwoners die dat nodig hebben een Wmo-indicatie afgeven voor onbepaalde tijd. Zo hoeven ouderen en mensen met een levenslange beperking of aandoening niet steeds opnieuw een aanvraag in te dienen voor ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. Dit meldt de gemeente Winterswijk. 

Winterwijk gaf eerder altijd indicaties af voor bepaalde tijd. Hierdoor moesten inwoners steeds weer opnieuw een aanvraag indienen. Voor mensen met een levenslange beperking of aandoening, zonder zicht op verbetering of verandering van de situatie, is dit nu gewijzigd. Zij kunnen een indicatie krijgen voor onbepaalde tijd. Mensen die slechts tijdelijk ondersteuning nodig hebben of bij wie duidelijk is dat er op termijn aanpassingen nodig zijn, krijgen nog altijd een Wmo-indicatie met einddatum.

Vinger aan de pols

“Het betekent natuurlijk niet dat we niet meer naar onze inwoners omkijken als we een indicatie zonder einddatum afgeven. We houden contact om te kijken of de vorm van ondersteuning nog past bij de behoefte en de afgesproken doelen van de inwoner, of dat er misschien toch een aanpassing nodig is. Op welke manier en hoe vaak we contact hebben is afhankelijk van de situatie. Dit kan bijvoorbeeld een telefoontje zijn met de vraag hoe het gaat. Zo houden we wel een vinger aan de pols en zorgen we voor maatwerk, maar verzenden we niet meer jaarlijks een ondersteuningsplan en beschikking naar iedere cliënt”, aldus wethouder Sylvia Fleuren.

Door: Nationale Zorggids