Het menselijk lichaam kan het over het algemeen prima aan als het langzaamaan warm wordt in ons land. We krijgen dan de tijd om onze bloedvaten open te zetten, waardoor het bloedvolume toe kan nemen en er meer bloed naar de huid kan om warmte af te geven. Het lichaam wordt in tien dagen ongeveer 0,3 graden koeler. Een plotselinge stijging van de temperatuur is lastiger te verwerken voor het lichaam, met name voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Zij lopen meer risico op oververhitting en uitdroging. Dit meldt NOS.
Het vermogen om bloedvaten open te zetten vermindert naarmate de leeftijd vordert. Hierdoor is het voor ouderen dus lastiger om snel aan hogere temperaturen te wennen. Dit geldt ook voor mensen met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of longproblemen. Doordat zij een groter risico hebben op oververhitting en uitdroging, is het belangrijk om op zulke warme dagen binnen te blijven. Het lichaam heeft immers geen tijd om te acclimatiseren.
Code geel
Maandag wordt het vooral in het zuiden zeer warm met verwachte temperaturen van tussen de 32 en 35 graden. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De maximumtemperaturen elders in het land liggen maandag naar verwachting tussen de 28 en 32 graden. Dinsdag kan het in het oosten en zuiden nog zeer warm zijn, meldt het weerinstituut.
Door: ANP