Eerste kliniek die migraine opereert geopend; maar vrijwel alle neurologen zijn tegen
1 augustus 2024 om 10:55
< 1 min lezen

Eerste kliniek die migraine opereert geopend; maar vrijwel alle neurologen zijn tegen

Vrijwel alle neurologen zijn tegen het opereren van migraine vanwege gebrek aan bewijs, maar kno-artsen Hubert Faber en Wilbert Boek zijn ervan overtuigd. Daarom openen ze hun eigen hoofdpijnkliniek Revive waar ze via het voorhoofd beknelde zenuwen vrijmaken. De ingreep, die in de Verenigde Staten is ontdekt, lost de irritatie op tussen een gevoelige zenuw en spier in het voorhoofd die migraine kan veroorzaken. Vermoedelijk kan ongeveer 30 procent van de patiënten met migraine ermee geholpen worden en een hoofdpijnvrij leven tegemoetzien. Dit melden Algemeen Dagblad en Revive. 

Het ‘vrij leggen’ van een zenuw is voor KNO-artsen niets nieuws, maar dat het effectief zou zijn tegen migraine wel. Met relatief kleine ingreep lossen ze de irritatie tussen zenuw en spier op. Ruim 90 procent van de geopereerde patiënten krijgt erna geen migraineaanvallen meer. “Ze voelen zich weer vrij en kunnen een actief leven leiden.”

Gebrek aan wetenschappelijk bewijs

Wereldwijd is de operatie al duizenden keren succesvol uitgevoerd, maar in Nederland is deze nog niet beschikbaar. Neurologen zijn tegen de behandeling vanwege het gebrek aan bewijs. Ook de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging stelt dat de behandeling nog onvoldoende bewezen effectief is om in de praktijk toe te passen. Hoofdpijncentra en neurologen zeggen bovendien dat hoofdpijn niet te opereren is, zegt plastisch chirurg Michiel Zuidam van het Erasmus MC, dat onderzoek doet naar het effect van de ingreep. Niet iedereen met hoofdpijn is er natuurlijk mee geholpen, maar een specifieke groep migrainepatiënten wel.

5.000 euro 

Inmiddels hebben Boek en Faber al tientallen patiënten met ernstige hoofdpijn met succes geopereerd. Revive selecteert streng op welke patiënten geschikt zijn voor de operatie en welke niet. De hoofdpijn moet bijvoorbeeld niet uit de bijholtes komen. Patiënten die mogelijk in aanmerking komen krijgen eerst botox ingespoten. Is dat effectief, dan wordt het proces voor de ingreep opgestart. Wel moeten zij de kosten voor de behandeling zelf betalen: 5.000 euro. De behandeling zit namelijk niet in het basispakket.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Revive

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Ziekenhuisterreinen Treant nu helemaal rookvrij

    Vandaag om 14:33
    • Ziekenhuizen

    Rijnstate leent medewerkers uit aan andere ziekenhuizen

    Vandaag om 13:33